• 0 Items - 0.00рсд
    • No products in the cart.

Blog

IZVOR: REDPORTAL.RS, FOTO: REDPORTAL.RS/MAGNUS/LIDIJA ĆIRIĆ

Dragana: U središtu drame nalazi se ocvala ali popularna folkerka

Čitalačka publika će uskoro pred sobom imati novu knjigu Lidije Ćirić – Kvintni krug . Knjigu će objaviti izdavačka kuća Magnus.

Mr Dragana Bošković je o ovom delu rekla:

Kvintninm krugom autorka zatvara svoj puni stvaralački krug po pitanju žanrova. Posle poezije i proze (i priča i romana) upušta se u dramsku spisateljsku avanturu, prikazujući ogoljeni svet sadašnjice, podzemni milje koji šljašti kičom i primitivnošću – ‘hleba i igara’ društvene stvarnosti. U središtu drame nalazi se ocvala ali popularna folkerka, iza koje, naravno, stoji bogati muž, i po pravilu, čitava svita udvorica – dadilja, telohranitelja tj. koreograf, novinarka, i najvažnije – koleginica rivalka, a svi uronjeni u mnoštvo zakulisnih radnji i licemernih odnosa. Ono čemu autorka ostaje dosledna je njen smeo i sočan izraz koji je svakako funkcionalno u saglasju sa retorikom likova, ali i njihovih artikulacionih (ne)sposobnosti. No, ono što je trajno u svakom delu ove spisateljice je priča o porodici – degradacija društva nastaje onda kada se uništi porodica i sve njene blagodetne vrednosti. Nekome je protagonistkinja KoNi, a nekome NiKo.

FOTO: REDPORTAL.RS/PRIVATNA ARHIVA

LIDIJA ĆIRIĆ: Poštena žena ni švalera više ne može da ima, uvek si pod prismotrom

Sa druge strane, mišljenje dr Igora Perišića je:

Kvintni krug je melanholična komedija koja naturalistički sočno prikazuje lice i naličje savremene estradne kulture. U satiričnom a samilosnom prodoru u urnebesnu tugu turbo-folk životne filozofije, svaki identitet se ispostavlja kemp hibridnim dok svaka emocija postaje cinički izraz uspešne dramske intrige.

Lidija Ćirić je srpska spisateljica mulitmedijalnog usmerenja. Do sada je objavila roman Rekvijem za jedan dan, zbirku priča Bez ‘Dragi moji’,knjigu pesama Kabanica za suze, poetski manifest Prava Beograđanka. Član je Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije. Vlasnik je dečijeg frizera Petar Pan.