• 0 Items - 0.00рсд
    • No products in the cart.

O nama

1991.

U praskozorje novih tektonskih potresa na Balkanu, 01.03.1991. mala, gotovo sićušna, čak je teško reći „grupa“ ljudi, predvođena skromnim vizionarom, počinje sa radom na nečemu što je oduvek bio najveći izazov na ovim prostorima – unapređenju kulture. Počinje misija prevođenja, podučavanja i štampanja sa osnovnom idejom da svetinu na ovim prostorima razmrda dašak obrazovanja.

1992.

Kompleksi pojedinih naroda i narodića, bolesne ambicije njihovih političara, krutost i nepogrešivo pogrešne procene drugih, napraviše od drage nam zemlje poljski klozet, u kome je svaki namernik mogao da izruči svoje probleme i da taj čin nazove brižnim, humanim gestom. Sada već nešto ozbiljnija (ali još uvek šačica) entuzijasta preuzima na sebe ozbiljan zadatak organizovanja prevođenja na prvim linijama fronta i oko njih. Sa ponosom i potpuno odgovorno tvrdimo da smo bili apsolutni pioniri u tome, te da su te aktivnosti iznedrile neke od sveprisutnih prevodilačkih imena, danas na službi po lokalnim ali i globalnim medijskim kućama.

1993.

Ratni cunami raznosi u paramparčad Jugoslaviju te shodno tome i njenu spoljnu politiku. Zadobivši poverenje svih stranih diplomatskih izaslanika koji tada stolovaše u Beogradu, pre svega svojim radom, prefesionalnošću i komunikativnošću, skromni vizionar pokreće izdavanje BELGRADE INTERNATIONAL DIRECTORY, publikacije strogo zatvorenog tipa, koja je uspešno pomagala ugledu zemlje sve do 2006. godine. MAGNUS postaje persona grata u dilomatskim krugovima u Beogradu toga vremena.

1996.

Opipavajući bilo stranaca u gradu, MAGNUS izbacuje još jedan originalni proizvod koji je, pouzdano znamo, doprineo pozitivnoj promociji rodnog nam grada i, tada sve manje nam države – BELGRADE DIPLOMATIC CATALOGUE. Ova publikacija je razbijala formirane stavove i mišljenja o Srbiji sa kojima su stranci dolazili u Beograd, pokazujući da ne da nismo najgori, već da začetke pojedinih delova evropskog nasleđa upravo možete pronaći ovde.

1999.

Na tragu srpske tradicije, po kojoj se kafana oduvek smatrala institucijom, čak i kulturnom, MAGNUS otvara kafić BUNKER, koji ubrzo postaje pupak Vračara. Obavijen atmosferom iz ALANA FORDA, tu počinju da se krčkaju ideje koje će u godinama koje dolaze ponovo pokazati koliko su ljudi okupljeni u i oko MAGNUSA ispred svoga vremena.

2000.

Sa neskrivenim zadovoljstvom što su baš nas, stanovnike Srbije, svetski moćnici izabrali da aktivno učestvujemo u eksperimentalnom bombardovanju te nam tako još jednom pomogli da spoznamo istinu, MAGNUS otvara novu dimenziju prosvetljenja, namenjenu ovog puta i neukima van Srbije – objavljen je BOD I ART – kalendar, sa jasnom reformatorskom, informativnom, edukativnom, zabavnom, estetskom pa samim tim i revolucionarnom crtom.

2002.

Još jedan pionirski korak – prebacivanje kultnog izdanja BELGRADE INTERNATIONAL DIRECTORY u elektronski oblik, te je papir zamenjen malim četvrtastim CD- om. Praksa je pokazala da je ovo suviše ambiciozan poduhvat, koji ni do danas još uvek nije shvaćen.

2005.

Vođeni suludom idejom o opštoj dobrobiti, ne samo Srbije već i svih Srba, drznuli smo se da napravimo iskorak ka nečemu što bi moglo da se okarateriše kao politika. Obratili smo se savetima našoj „kraljevskoj kući“ i uvaženom prestolonasledniku, sa idejom da pomognemo i njemu i svima nama ali smo naišli na zid satkan od nerazumevanja, skepse, podozrivosti i nepoverenja. Iako za uzvrat nismo tražili ništa, ništa smo i dobili. Ipak, prateći aktivnosti bračnog para iz Belog dvora drago nam je da danas možemo da posvedočimo da je srž našeg projekta BUĐENJE pretočena u određene akcije koje jesu doprinele da se sa bivstvovanja pomenutih u našem gradu i zemlji, povremeno skine paučina.

2007.

Vizije i specifičan duh koga, za razliku od gore pomenutog dvora, u našim odajama ima napretek, bili su motiv da, i pored poštovanja tradicije čemu smo skloni, ipak krenemo u korak sa novim vremenom te smo proizveli novi, redizajnirani BELGRADE DIPLOMATIC CATALOGUE. Iskoristivši ogromnu pozitivnu reputaciju koju je naša kuća stekla u minulim epohama kod diplomatskog kora u Beogradu, jedan od stubova novog kataloga činili su i kratki intervjui sa suprugama beogradskih diplomata ili ženama na diplomatskim funkcijama u Srbiji. Njihovim zapažanjima o životu u Beogradu smo suprostavili neke od lokalnih vedeta kulturnih, umetničkih i naučnih kružooka grada.

2009.

Istražujući po bespućima biznisa, gonjeni rastućim pritiskom jedne od najvećih tekovina demokratije – bankom, kulturna institucija, što je MAGNUS do tada već postao, ulazi u virtuelni svet televizijskih čarolija i pristaje da bude među putnicima koji će pogurati autobus „rijaliti“ predstava vadeći ga tako iz gliba neukusa u koji je upao. VATRENI RING je još jedan u nizu pionirskih poduhvata u koji smo se drznuli da uđemo.

2011.

Nošeni uraganom ekonomske i svake druge krize, ipak smo uspeli da održimo našu barku na željenom kursu, pa posle televizije, napadamo i drugi stub moderne civilizacije. U vašim kompjuterima se pojavljuje jedinstveni i (da li uopšte treba reći) PRVI portal te vrste – PETNET, koji kroz internet kablove širi jedno od najčistijih ljudskih osećanja – ljubav, prema bližnjem svom kućnom ljubimcu.

2012.

20+1 godina MAGNUSA. Izbori u Srbiji. Smak sveta.

2012-2019.

Period u kome je MAGNUS dotakao obe tačke svoje poslovne amplitude – od samog vrha i do tada neslućenih poslovnih visina, do dna, duboko ispod svake zamišljene granice. Ipak, poslednjih nekoliko sezona, oporavak je vidan a naš barka ponovo počinje da liči na kruzer pred kojim su novi horizonti.
Ukratko, godine koje su pojeli skakavci.

2020.

Rečeni novi horizonti se otvaraju pokretanjem nove linije poslovanja – izdavaštva. Smučeni svakodnevnim ruženjem jezika rešili smo da pokušamo da ga skinemo sa aparata i udahnemo mu staru snagu. RIO MAGNUS se okreće ka ibero-latinskoj kulturi, pre svega kroz prevode i objavljivanje vrsnih dela španskog i portugalskog govornog područja, koja su uglavnom nekako prošla “ispod radara” šire javnosti. Pri tom se širom otvaraju vrata i našim autorima usmerenim na tu stranu.
Ukratko, izdaja u doba Korone.

2021.

Prvih 30 godina MAGNUSA.