• 0 Items - 0.00рсд
    • No products in the cart.

O nama

1992.

Kompleksi pojedinih naroda i narodića, bolesne ambicije njihovih političara, krutost i nepogrešivo pogrešne procene drugih, napraviše od drage nam zemlje poljski klozet, u kome je svaki namernik mogao da izruči svoje probleme i da taj čin nazove brižnim, humanim gestom. Sada već nešto ozbiljnija (ali još uvek šačica) entuzijasta preuzima na sebe ozbiljan zadatak organizovanja prevođenja na prvim linijama fronta i oko njih. Sa ponosom i potpuno odgovorno tvrdimo da smo bili apsolutni pioniri u tome, te da su te aktivnosti iznedrile neke od sveprisutnih prevodilačkih imena, danas na službi po lokalnim ali i globalnim medijskim kućama.

1993.

Ratni cunami raznosi u paramparčad Jugoslaviju te shodno tome i njenu spoljnu politiku. Zadobivši poverenje svih stranih diplomatskih izaslanika koji tada stolovaše u Beogradu, pre svega svojim radom, prefesionalnošću i komunikativnošću, skromni vizionar pokreće izdavanje BELGRADE INTERNATIONAL DIRECTORY, publikacije strogo zatvorenog tipa, koja je uspešno pomagala ugledu zemlje sve do 2006. godine. MAGNUS postaje persona grata u dilomatskim krugovima u Beogradu toga vremena.

1996.

Opipavajući bilo stranaca u gradu, MAGNUS izbacuje još jedan originalni proizvod koji je, pouzdano znamo, doprineo pozitivnoj promociji rodnog nam grada i, tada sve manje nam države – BELGRADE DIPLOMATIC CATALOGUE. Ova publikacija je razbijala formirane stavove i mišljenja o Srbiji sa kojima su stranci dolazili u Beograd, pokazujući da ne da nismo najgori, već da začetke pojedinih delova evropskog nasleđa upravo možete pronaći ovde.

1999.

Na tragu srpske tradicije, po kojoj se kafana oduvek smatrala institucijom, čak i kulturnom, MAGNUS otvara kafić BUNKER, koji ubrzo postaje pupak Vračara. Obavijen atmosferom iz ALANA FORDA, tu počinju da se krčkaju ideje koje će u godinama koje dolaze ponovo pokazati koliko su ljudi okupljeni u i oko MAGNUSA ispred svoga vremena.

2000.

Sa neskrivenim zadovoljstvom što su baš nas, stanovnike Srbije, svetski moćnici izabrali da aktivno učestvujemo u eksperimentalnom bombardovanju te nam tako još jednom pomogli da spoznamo istinu, MAGNUS otvara novu dimenziju prosvetljenja, namenjenu ovog puta i neukima van Srbije – objavljen je BOD I ART – kalendar, sa jasnom reformatorskom, informativnom, edukativnom, zabavnom, estetskom pa samim tim i revolucionarnom crtom.

2002.

Još jedan pionirski korak – prebacivanje kultnog izdanja BELGRADE INTERNATIONAL DIRECTORY u elektronski oblik, te je papir zamenjen malim četvrtastim CD- om. Praksa je pokazala da je ovo suviše ambiciozan poduhvat, koji ni do danas još uvek nije shvaćen.

2005.

Vođeni suludom idejom o opštoj dobrobiti, ne samo Srbije već i svih Srba, drznuli smo se da napravimo iskorak ka nečemu što bi moglo da se okarateriše kao politika. Obratili smo se savetima našoj „kraljevskoj kući“ i uvaženom prestolonasledniku, sa idejom da pomognemo i njemu i svima nama ali smo naišli na zid satkan od nerazumevanja, skepse, podozrivosti i nepoverenja. Iako za uzvrat nismo tražili ništa, ništa smo i dobili. Ipak, prateći aktivnosti bračnog para iz Belog dvora drago nam je da danas možemo da posvedočimo da je srž našeg projekta BUĐENJE pretočena u određene akcije koje jesu doprinele da se sa bivstvovanja pomenutih u našem gradu i zemlji, povremeno skine paučina.

2007.

Vizije i specifičan duh koga, za razliku od gore pomenutog dvora, u našim odajama ima napretek, bili su motiv da, i pored poštovanja tradicije čemu smo skloni, ipak krenemo u korak sa novim vremenom te smo proizveli novi, redizajnirani BELGRADE DIPLOMATIC CATALOGUE. Iskoristivši ogromnu pozitivnu reputaciju koju je naša kuća stekla u minulim epohama kod diplomatskog kora u Beogradu, jedan od stubova novog kataloga činili su i kratki intervjui sa suprugama beogradskih diplomata ili ženama na diplomatskim funkcijama u Srbiji. Njihovim zapažanjima o životu u Beogradu smo suprostavili neke od lokalnih vedeta kulturnih, umetničkih i naučnih kružooka grada.

2009.

Istražujući po bespućima biznisa, gonjeni rastućim pritiskom jedne od najvećih tekovina demokratije – bankom, kulturna institucija, što je MAGNUS do tada već postao, ulazi u virtuelni svet televizijskih čarolija i pristaje da bude među putnicima koji će pogurati autobus „rijaliti“ predstava vadeći ga tako iz gliba neukusa u koji je upao. VATRENI RING je još jedan u nizu pionirskih poduhvata u koji smo se drznuli da uđemo.

2011.

Nošeni uraganom ekonomske i svake druge krize, ipak smo uspeli da održimo našu barku na željenom kursu, pa posle televizije, napadamo i drugi stub moderne civilizacije. U vašim kompjuterima se pojavljuje jedinstveni i (da li uopšte treba reći) PRVI portal te vrste – PETNET, koji kroz internet kablove širi jedno od najčistijih ljudskih osećanja – ljubav, prema bližnjem svom kućnom ljubimcu.

2012.

20+1 godina MAGNUSA. Izbori u Srbiji. Smak sveta.

2012-2019.

Period u kome je MAGNUS dotakao obe tačke svoje poslovne amplitude – od samog vrha i do tada neslućenih poslovnih visina, do dna, duboko ispod svake zamišljene granice. Ipak, poslednjih nekoliko sezona, oporavak je vidan a naš barka ponovo počinje da liči na kruzer pred kojim su novi horizonti.
Ukratko, godine koje su pojeli skakavci.

2020.

Rečeni novi horizonti se otvaraju pokretanjem nove linije poslovanja – izdavaštva. Smučeni svakodnevnim ruženjem jezika rešili smo da pokušamo da ga skinemo sa aparata i udahnemo mu staru snagu. RIO MAGNUS se okreće ka ibero-latinskoj kulturi, pre svega kroz prevode i objavljivanje vrsnih dela španskog i portugalskog govornog područja, koja su uglavnom nekako prošla “ispod radara” šire javnosti. Pri tom se širom otvaraju vrata i našim autorima usmerenim na tu stranu.
Ukratko, izdaja u doba Korone.

2021.

Prvih 30 godina MAGNUSA.