• 0 Items - 0.00рсд
    • No products in the cart.

Blog

Autor: Glas javnosti 11.03.2022. u 21:15

foto: Youtube/Screenshot

Tito nije sahranjen u “Kući cveća”. Pa gde je onda njegova grobnica? U Kremlju, Vatikanu, egipatskim piramidama…

Ovo musteriju u svom novom romanu „Mauzolej“ rešava Milomir Đukanović kroz prizmu dvojice studenata žurnalistike koji tragaju za večnom kućom Josipa Broza.

Paraleleno sa pričom o potrazi za maršalovom grobnicom, odigravaju se i storije dvojice istraživača, u kojima je kroz ljubavne i društvene lomove, odslikano vreme generacije stasale i odrasle u Titovoj Jugoslaviji. Ima u tim pričama i lepe nostalgije i gorkih poraza proizašlih iz porušenih i neostvarenih ideala.

Kulminaciju romana čini pripovest na samom njegovom kraju, u kojoj se potresnim slikama dečjeg stradanja u Jasenovcu otkopava „političko đubre ispod jugoslovenskog tepiha“ i otkriva trulež u temeljima države zbok kojeg je ona i morala da se uruši. 

Ovaj roman, u izdanju „Kirilo Magnus“, čita se kao uzbudljiva ljubavno-špijunska priča preko koje se objašnjava jedna od najvećih tajni nekadašnje Jugoslavije i istorijski brodolom srpskog naroda.

Kao u svojim prethodnim romanima, Đukanović se i ovde predstavlja kao majstor intrigantne fabule, velikih zapleta i neočekivanih raspleta. Igra u kojoj se uživa ali u kojoj se pokreću i neka suštinska pitanja naše egzistencije. 

Izvor: https://www.glas-javnosti.rs/vesti/drustvo/neverovatni-mauzoleje2809d-o-titu–ovo-je-prica-o-marsalu-i-istorijskom-brodolomu-srpskog-naroda?fbclid=IwAR0Q0ydhN4iaL4xJYTfOfm9bzu5m0mIQHKfc1eV9fGoKSuvRwXV3HFCpZ_g