• 0 Items - 0.00рсд
    • No products in the cart.

Blog

Nova knjiga Lidije Ćirić – Kvintni krug, objavljena u izdanju izdavačke kuće Magnus već je u prodaji u knjižarama.

dr Milivoje Mlađenović, selektor Sterijinog pozorja u Predgovoru piše:

„Iz najbolje srpske komediografske tradicije razbokorila se komedija Kvintni krug Lidije Ćirić. Na nušićevsku liniju neodoljivo podsećaju intrigantni likovi njene drame, tipovi kao što su estradna zvezda Koni, njen muž  Kole, menadžer Faki, dadilja Faki, kao i novinarka Nensi i koreograf Voks.

Provala komičnog nastaje ovde usled sudara mentaliteta novokomponovanih zvezda i njihovih satelita sa njihovih socijalnim poreklom na koje ih stalno podseća glavna junakinja karakterom koji predstavlja simbiozu Sterijine Feme i delimično Kovačevićevog čoveka iz Zavičaja (prvenstveno zbog njene opsednutosti „plazma stvarnošću“) i opsesivnim praćenjem „javnih i tajnih“ događaja iz života  medijskih zvezda. Ova komedija, ne naših naravi, nego sodome i gomore estradne scene razvija se od naivnog dijaloškog nadgornjavanja i “trendseterskog“ izmotavanja likova koji su oličenje prevare, karikiranja njihovog načina života, vešte i uverljive opservacije njihovog trućanja i tračeraja  pa do brutalno komičkih i  grotesknih scena. A sve to dato, što je veoma bitno istaći, u prostoru velikog grada (uz jasno označavanje i njegovih ruralnih karakteristika) u  okviru sveta nove demokratije i ljudskih prava što delu daje snagu i značaj angažovane drame.

Velika vrednost ove drame jeste jezički kolorit, prvensteveno sleng- kao signal pomodarstva čijom kombinatorikom i veštom igrom nastaju  komični, duhoviti obrti, kalamburi. Neprestana, dinamička prepirka likova rezultira obiljem urnebesnih i  duhovitih doskočica. I didaskalije, i kad su pragmatična uputa za inscenaciju  i kad su ciljana književna tvorba,  sadrže poređenja koja izazivaju grohotan smeh, bilo da su to  lascivne erotsko-pornografske aluzijice, bilo da je reč o  jezgrovitmi komentarima naše političke, društvene, kulturne svakidašnjice.“

Mr Dragana Bošković je o ovom delu rekla:

Kvintninm krugom autorka zatvara svoj puni stvaralački krug po pitanju žanrova. Posle poezije i proze (i priča i romana) upušta se u dramsku spisateljsku avanturu, prikazujući ogoljeni svet sadašnjice, podzemni milje koji šljašti kičom i primitivnošću – ‘hleba i igara’ društvene stvarnosti. U središtu drame nalazi se ocvala ali popularna folkerka, iza koje, naravno, stoji bogati muž, i po pravilu, čitava svita udvorica – dadilja, telohranitelja tj. koreograf, novinarka, i najvažnije – koleginica rivalka, a svi uronjeni u mnoštvo zakulisnih radnji i licemernih odnosa. Ono čemu autorka ostaje dosledna je njen smeo i sočan izraz koji je svakako funkcionalno u saglasju sa retorikom likova, ali i njihovih artikulacionih (ne)sposobnosti. No, ono što je trajno u svakom delu ove spisateljice je priča o porodici – degradacija društva nastaje onda kada se uništi porodica i sve njene blagodetne vrednosti. Nekome je protagonistkinja KoNi, a nekome NiKo.

Sa druge strane, mišljenje dr Igora Perišića je:

„Kvintni krug je melanholična komedija koja naturalistički sočno prikazuje lice i naličje savremene estradne kulture. U satiričnom a samilosnom prodoru u urnebesnu tugu turbo-folk životne filozofije, svaki identitet se ispostavlja kemp hibridnim dok svaka emocija postaje cinički izraz uspešne dramske intrige.“

Lidija Ćirić

Srpska spisateljica mulitmedijalnog usmerenja. Do sada je objavila roman Rekvijem za jedan dan, zbirku priča Bez ‘Dragi moji’,knjigu pesama Kabanica za suze, poetski manifest Prava Beograđanka. Član je Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije. Vlasnik je dečijeg frizera Petar Pan.